Veelzijdig Invloed Ontwikkelen
  • Veelzijdig
  • Blog
  • Contact

OnderHandelen

12/31/2018

 
Foto
InspiratieOnderhandelen
Ik lees het boek “Laat je niet Gijzelen” geschreven door George Kohlrieser. En hoewel ik niet in dit soort gijzelingssituaties kom, is wat hij schrijft voor iedereen interessant. De vraag ‘waardoor laat jij je gijzelen?’ staat centraal. Wat doe jij wel of niet omdat je ergens bang voor bent? En hoe écht is die angst? Vaak laten we ons leiden door onze ideeën en angsten die zijn gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Het boek is zo inspirerend dat ik er wel heel veel over wil schrijven. En ik vind het vooral zo inspirerend omdat het voor mij op het snijvlak is tussen beide kanten van mijn werk! Het zakelijke werken met ondernemingsraden in organisaties waarbij we kijken naar doelen, concrete resultaten en meer. En het veel meer persoonlijke ontwikkelingsstuk waarbij het individu voorop staat (en het op de achtergrond net zo goed kan gaan om doelen en resultaten), de betekenis van emoties en het lijf hierin (check mijn website voor meer informatie). Nu haal ik er een paar highlights uit voor ondernemingsraden (of onderhandelingscommissies) die onderhandelen of overleggen.
 
Ik citeer hier eerst wat de auteur schrijft over onderhandelen: “Onderhandelen gaat over het vermogen om de dialoog aan te gaan die leidt tot de oplossing van het werkelijke issue in het conflict. De kunst van het nee-zeggen en tegelijkertijd in verbinding blijven totdat een overeenkomst is bereikt”.
 
Voorbereiden
Nog even los van de vraag of ondernemingsraden echt onderhandelen of dat het meer overleggen is door de positie in de organisatie die zij innemen, aspecten uit het onderhandelen inzetten in het overleg is heel helpend om je doel als OR te bereiken. Voor de OR start het uiteraard met weten wat hij zelf wil bereiken. En daarna om je te verplaatsen in de positie van de bestuurder. Wat is hetgeen de bestuurder waarschijnlijk wil bereiken? En hoe kunnen we samen als OR en bestuurder bereiken dat wij beide zoveel mogelijk onze doelen behalen.
 
OnderhandelStappen
Natuurlijk zijn er ook in dit boek de tien stappen (en tips) in het onderhandelingsproces (p. 220) (ze komen van Fisher en Ury en het Harvard Negotiation Project):
  1. Vorm een band
  2. Koppel de persoon los van het probleem
  3. Weet wat jouw belangen zijn, wat heb jij nodig
  4. Wat heeft de ander nodig en wat zijn zijn of haar belangen
  5. Gebruik de doelgerichte dialoog
  6. Creëer een doel en vind de gemeenschappelijke doelen
  7. Zoek naar mogelijkheden, doe voorstellen én doe concessies
  8. Onderhandel t.b.v. een wederzijds voordeel
  9. Bereik overeenstemming
  10. Beëindig de relatie óf zet haar op een positieve manier voort
 
Met ondernemingsraden die ik training geef zijn dit al stappen die we bespreken en voorbereiden! Hoewel, dat laatste stuk kan wellicht voortaan meer aandacht krijgen! Want natuurlijk zet je de relatie met de bestuurder voort!
 
Wat ik zo leuk vind aan dit boek is dat er zulke boeiende informatie in staat die in eerste instantie helemaal niet iets met onderhandelen te maken lijkt te hebben. Want wist jij al dat als je luistert dat dan je hartslag en je bloeddruk dalen. En dat als je praat, dat dan hartslag en bloeddruk stijgen? En dat als je snel praat dat je bloeddruk dan sneller stijgt dan wanneer je langzaam praat? Kan je er iets bij voorstellen hoe dat werkt als je aan het onderhandelen bent?
 
Verder heeft Kohlrieser het veel over de mind’s eye. Waar gaat jouw aandacht naar uit? Waar focus je op? Bij onderhandelen kun je denken aan het “winnen” van deze onderhandelingen. Dat is prima als je daarna niets meer met elkaar te maken hebt. Als je, zoals een ondernemingsraad en bestuurder “afhankelijk” van elkaar bent is het heel belangrijk om de relatie goed te houden. Dan is het behalen van een situatie waarin iedereen “wint” een beter idee (of eigenlijk de enige juiste optie). 
 
Kohlrieser haalt ook de hechtingscirkel aan. Hij noemt het de transitiecirkel. En het is een manier om te kijken hoe wij omgaan met hechting, verbinding, scheiding en rouw. Deze cirkel kan je toepassen op elke relatie die je aangaat. Hij werkt voor elk contact, elke verbinding die je legt met een ander. En het gaat erover dat als je verbinding maakt met een ander dat daar altijd op enig moment ook weer een einde aan komt. Hoe ga je dan om met dit verlies, hoe rouw je daarbij en hoe kun je het betekenis geven. Vragen die natuurlijk op persoonlijk gebied heel belangrijk zijn. En in een ondernemingsraad, hoe gaan de afzonderlijke leden met deze thema’s om? Dat zijn geen vragen die snel aan bod komen in een OR-training. En wel belangrijk als het gaat om de vraag of én hoe jij je laat gijzelen. 
 
Hij geeft het voorbeeld van een puppy, iedereen in het gezin hecht zich aan het schattige beestje, het hondje groeit en wordt echt lid van het gezin, er ontstaat verbinding. Als de hond sterft is er sprake van scheiding. En om zich opnieuw te kunnen verbinden moeten de gezinsleden eerst door de rouw heen. Als je na het overlijden van de hond zegt dat je nooit meer baas van een nieuwe puppy wilt zijn, kan het zijn dat je het verlies niet goed hebt verwerkt. Als je je (door iets/iemand/jezelf) laat gijzelen heeft het te maken met een vorm van onverwerkte rouw. Interessant spul dit! En er is meer (waar ik het nu niet over ga hebben), leiderschap, secure base. Lezen dit boek ;-)
 
Tip voor de ondernemingsraad: neem een extra stap op in de voorbereidingen van het onderhandelen tussen bestuurder en OR. Waar laat jij/laten jullie je als OR-lid gijzelen als het gaat om deze onderhandelingen? Zet je/zetten jullie jezelf ergens vast? Waar kun je/kunnen jullie vrijer zijn, zodat zowel OR als bestuurder zoveel mogelijk hun belangen kunnen behalen? 
 
Ik wens je een mooi onderhandelingsresultaat!
 
Heb je nog vragen? Bel dan op 06-15639900 of mail naar veelzijdig@live.com.
 
Het boek, Laat je niet Gijzelen, George Kohlrieser
https://www.bol.com/nl/f/laat-je-niet-gijzelen/9200000064001580/

StillNess

11/9/2018

 
Foto
“I think 99 times and find nothing. I stop thinking, swim in silence and the truth comes to me”, Albert Einstein.
​ 
Deze quote van Einstein vind ik echt zo’n helpende gedachte. En in de vakantie kan ik dat nog meer voelen dan wanneer ik gewoon aan het werk ben. Dus tijdens de vakantie heb ik veel geoefend hiermee. Steeds mij op mijn lijf en mijn ademhaling concentreren. En zo leuk als dat dan op een andere manier ook weer bij mij terugkomt (dat ken je wel toch, dat als je ergens mee bezig bent dat het dan in alles zit, dat je overal een bepaald woord of begrip tegenkomt ;-)
Vandaag herinnerde mijn meditatieapp mij hier weer aan. Door tijdens het mediteren de adem te volgen en te voelen wanneer je adem stilhoudt. De adempauze (stillness) na de inademing, de stillness na de uitademing. Een van mijn vorige blogs ging ook over de ademhaling en op mijn website (www.angeliquevanderzijden.nl) staat een geleide meditatie die je kunt beluisteren (ja, gratis).
 
StilHoofd
De reden dat ik de uitspraak van Einstein zo helpend vind ligt ‘m ook in het feit dat mijn hoofd heel goed als een aap kan rondspringen. Waarbij ik heel gemakkelijk van de hak-op-de-tak kan springen. Een vol hoofd noem ik dat ook wel. En ja, ik vind ook veel dingen leuk en interessant. Mijn bedrijfsnaam is ook Veelzijdig en dat is echt met recht (haha, taal! Want ja, ik ben ook jurist). Ik ben, voel en doe veelzijdig! En dat heeft écht voordelen en is óók mijn valkuil! En wellicht, na het lezen van deze alinea krijg je enige indruk hoe dat in mijn hoofd eraan toegaat. Ik kan razend van het ene onderwerp naar het andere vliegen en mijn lijf gaat daar gewoon in mee (alsof er een tijger voor mijn neus staat). Soms gaat dat als een kip-zonder-kop. Want alles is leuk en interessant. De vraag of het mij ook ergens brengt zit daar niet tussen. Dus wat doe ik om die aap in mijn hoofd tot rust te brengen?
 
StilHeid
Reflectie, stillness, stilstaan en vertragen bij alles wat ik doe is helpend. In alle stilte, via ademhalingsoefeningen. Of door heel langzaam te wandelen (want als ik snel wandel gaat mijn hoofd ook gewoon sneller). Vertraging. In plaats van 20 keer per minuut adem te halen, vertragen naar ongeveer 6 x per minuut. En dan langer uitademen dan dat je inademt (4 tellen in, 6 tellen uit) daar vertraagt mijn lijf zich van. Ik kan mijn schouders voelen ontspannen. Er komt ruimte om mijn gedachten te laten gaan. Meestal duurt het wel even voordat die langzamer gaan. Als ik mediteer en op mijn kussen zit duurt het soms wel een kwartier, soms lukt het mij helemaal niet en soms komt de stilte wel. Het blijft een oefening om in het hier-en-nu te zijn!
 
WaarHeid
Voor mij is dat stilstaan (of zitten) zo belangrijk dat ik dat elke dag wil doen. Want hoe vaker ik het oefen, hoe vaker ik het ook kan toepassen op andere momenten. Ik maak met het oefenen een nieuwe (neurologische) snelweg in mijn brein. Dus ik heb verschillende dag rituelen ingebouwd waar ik uit kan kiezen (mediteren, langzaam wandelen, ademhalingsoefeningen, gewoon zitten in stilte, schrijven in een boekje). Want doordat ik vertraag en stil ben kan ik reflecteren. Doe ik de juiste dingen? En doe ik de juiste dingen zoals ik dat wil? Brengt het mij waar ik wezen wil? Is het op mijn manier? Wat is mijn volgende stap? En ook al ben ik geen zwemmer, being in silence and the truth comes to me!
 
Voor OR-en is een of twee keer per jaar evalueren, stilstaan & reflecteren ook belangrijk.
Zijn jullie als groep met de juiste dingen bezig? En doen jullie die juiste dingen ook zo dat het effectief is? Of kunnen jullie ook wel wat vertraging en reflectie gebruiken? Neem contact op via 06-15639900 of via de mail veelzijdig@live.com

Dankbaarheid

10/29/2018

 
Foto
Dankbaarheid
Een jampotje, schoongespoeld en met gekleurde briefjes erin. Het staat op mijn werktafel en met vlagen doe ik daar elke dag één of meer briefjes in. Op die briefjes staat waar ik dankbaar voor ben. En soms, als ik een klotedag heb dan lees ik een paar van die briefjes. Dat helpt! Ik bekijk ze ook aan het einde van het jaar als ik vooruitblik naar wat er komen gaat. Simpel en doeltreffend, daar hou ik van! 
 
Herinnering
Het helpt mij gewoon herinneren aan alle mooie dingen in mijn leven. Concrete resultaten bij de door mij gestelde doelen, ik schrijf ze op! Soms schrijf ik alleen een bepaald gevoel op waar ik dankbaar voor ben. Veel minder meetbaar én zeker niet minder belangrijk!
 
Met OR-leden blik ik zeker één keer per jaar terug voordat we vooruit gaan kijken.
Niks ingewikkelds, soms kijken we gewoon aan de hand van de actiepuntenlijst naar wat er bereikt is. En daarmee komen ook de minder tastbare zaken die OR-en bereiken en waar ze dankbaar voor zijn naar boven. En in OR-taal noemen we het geen dankbaarheid. We noemen het evalueren. De werking is grotendeels hetzelfde. Want het helpt de groep eraan te herinneren wat er allemaal bereikt is het afgelopen jaar. In tastbare en niet-tastbare zin. En dat helpt bij het bouwen voor de komende tijd. Want in de bespreking komt ook naar voren, hoe hebben we dat eigenlijk gedaan en bereikt? 
 
Als je doet wat je altijd deed….,
Zul je krijgen wat je altijd kreeg! Voor mij een belangrijke vraag. Mijn motto is: “wat werkt dat werkt”. Met als ondertitel: “doe daar meer van”. Dus als je weet wat je allemaal bereikt hebt en ook hoe je dat gedaan hebt, kun je dat meenemen als je weer nieuwe doelen stelt. En trouwens, dit gaat ook op voor doelen die OR-en niet behaald hebben. Want ook daar zijn belangrijke lessen uit te halen. Soms moet je namelijk je aanpak veranderen. Want als het niet werkt, heb je dus iets anders te doen! Met dank aan Einstein voor zijn wijsheid.
 
Werking
En hoe werkt dit nou? Doordat je focust op waar je dankbaar voor bent, bouw je een soort van reservepotje (in mijn geval een jampotje) op voor als het even niet zo lekker loopt. Je ziet veel meer wat er allemaal goed gaat in je leven en in het OR-werk. Zelfs als je nog van alles wilt veranderen en verbeteren leer je óók dat je nu dankbaar en blij kunt zijn met wie je NU bent, wat er NU is en wat je NU hebt. Mooi resultaat, toch!
 
Wil jij met jouw OR ook terugblikken en voorruit kijken? Bel op 06-15639900 of mail naar veelzijdig@live.com 

SamenWerken

9/29/2018

 
Foto
We willen graag meer een groep worden. We kennen elkaar nog niet zo goed. Ik denk mee met de voorzitter en secretaris en uiteindelijk komt er uit het gesprek dat we met de persoonlijkheidstypen aan de slag gaan. Zodat er een gezamenlijke taal komt en ieder lid meer inzicht krijgt in het eigen type én begrip voor de ander. En dat het voor de samenwerking helpend is. Vooraf laat ik alle OR-leden de test invullen op internet en ik vraag de mensen om de informatie goed door te lezen en te checken of zij zich erin herkennen. De uitslag neemt iedereen mee naar de OR-training.
 
Na een korte toelichting starten we met de eerste dichotomie, extraversion en introversion, met de vraag “waar haal jij je energie vandaan”? Doe je dat in contact met de ander of doe je dat door alleen te zijn? Een verbazingwekkend aantal staat bij de E-tjes, en slechts een enkel OR-lid blijkt een I-tje te zijn. Normaal gesproken zijn er twee I-tjes nodig voor een E-tje, qua balans ;-). En bij dit OR-lid maak ik mij geen zorgen. Het is trouwens een prachtig inzicht in hoe we vanochtend deze trainingsdagen gestart zijn. Er was bij de start veel rumoer en in het terugblikken op de ochtend was er al wel wat duidelijk geworden wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn. Een zaal vol E-tjes heeft daar in ieder geval ook zeker een bijdrage in gehad;-)
 
De volgende stap is, waar (aan welk soort informatie) besteed jij aandacht aan, de groepen verdelen zich en elke groep krijgt dezelfde opdracht. Het gaat om het onderscheid tussen Sensing en iNtuition, met als leidende vraag “zie jij de bomen of zie jij het bos”? Dus, kijk jij naar het grote geheel, denk jij in concepten en mogelijkheden of wil je vooral de feiten weten, kijk je naar details, zorg jij ervoor dat het in de praktijk werkt? En de uitkomst van de oefening is spot on!! Het is werkelijk compleet zoals het in de boeken staat! En het geeft de leden mega-veel inzicht, ook in hoe de bestuurder de laatste adviesaanvraag heeft ingediend!! Ik krijg er kippenvel van.
 
Stap drie, Thinking en Feeling gaat over volgens welk proces jij beslissingen neemt. In kleine groepjes wordt er een rollenspel gespeeld, een medewerker moet worden ontslagen. De verschillende manieren waarop je dit kunt doen worden geoefend en het begrip en onbegrip dat dat kan oproepen besproken. Daarna komen de leden met hun praktijkervaringen die hierbij aansluiten. Herkenning alom en ook de wens om daar soms in het eigen gedrag wat verandering in aan te brengen.
 
En als afsluiter oefenen en bespreken we hoe je het liefst met de wereld om je heen omgaat. Doe je dat op een Judging-manier, dan houdt je ervan om zaken af te ronden, te plannen, lijstjes te maken en hou je van structuur. Heeft de Perceiving-manier jouw voorkeur dan reageer je op nieuwe informatie, hou je ervan om je opties open te houden en ga je graag met de stroming mee.
 
Na al deze stappen en steeds laten zien wie welke stijl heeft zijn er grote stappen gezet in inzicht in jezelf en ook in inzicht in de ander. Hoe voel, hoor en kijk jij naar de wereld? En hoe doe ik dat?  En voor het OR-werk, hoe doen wij het dan samen in de OR als we zo anders zijn. En oh ja, je bent natuurlijk zovéél meer dan je MBTI-type. Dat vond ik misschien nog wel de mooiste conclusie op mijn vraag, hoe neem je dit mee? Ik kijk niet anders naar mijn OR-collega, hij is nog steeds Piet voor mij!
 
Willen jullie ook ervaren wat het met je OR kan doen als je samen met mij en het MBTI-model op stap gaat? Bel mij dan op  06-15639900 of mail naar veelzijdig@live.com

Kumbahka

8/27/2018

 
Foto
Tijdens de vakantie en ook nu weer thuis heb ik veel baat bij een ademhalingsoefening. Ik doe eigenlijk nooit ademhalingsoefeningen met de OR-leden tijdens een training. Best jammer want eigenlijk heeft iedereen baat bij dit soort oefeningen. En van OR-leden weet ik dat ze vaak veel op hun bordje hebben. En om te zorgen dat er tussen het harde werken ook tijd is voor ontspanning in het lijf werken ademhalingsoefeningen heel erg goed. Mijn meditatieapp noemt de ademhalingsoefening Kumbahka, en als ik het opzoek zijn het verschillende soorten ademhalingsoefeningen.
 Het gaat er bij deze oefening om dat je in een bepaald ritme ademhaalt en dat het je in het hier en nu houdt. Ik haal adem alsof ik langs een vierkant adem.
  1. vier tellen inademen
  2. vier tellen stil
  3. vier tellen uitademen 
  4. vier tellen stil.
Als ik dit een tijdje doe versterkt mijn focus zich en kan ik goed voelen hoe ik hier ben. En omdat ik mijn adem altijd bij me heb kan ik deze oefening steeds inzetten. Focus is voor OR-leden natuurlijk ook belangrijk. Dus wie weet voeg ik deze toe aan mijn OR-trainingsrepertoire ;-)
 
Wil je meer weten over focus in het OR-werk of in andere vlakken van je leven? Neem dan contact op via veelzijdig@live.com of bel op 06-15639900

LeiderSchap

7/11/2018

 
Foto
Woord van de week (al weken eigenlijk), Leiderschap. En ook nu duurt het weer even voordat ik het door heb. Dat ik het zo doe. Dat zo’n woord of begrip dan een tijdje op elk moment van de dag kan op-ploppen. En leiderschap, dat is mijn woord nu. Dus werkelijk alles is gekoppeld aan leiderschap. Mijn eigen leiderschap en andermans leiderschap. In mijn werk, thuis en ja, ook op de sportschool.
 
SportLeider
Het speelt dus ook tijdens de groepsles in de sportschool. Want als de trainer voor de groep nu eens heldere instructies zou geven?! Dan was ik niet voortdurend bezig met om me heen kijken of ik wel doe wat ik moet doen (jaja, innerlijk leiderschap speelt hier ook een rol). En dan hoefde ik nu niet mijn been uit de knoop van de buurvrouw te halen. Want deed ik nu wat de trainer zei of doe ik het verkeerd of oh nee, de buurvrouw had haar ‘verkeerde’ been uitgestoken. Grappig hoe dit mij vaker “overkomt” en hoe het vandaag bij mij dus gekoppeld is aan leiderschap. Als de instructies van de trainer duidelijk zijn dan kan ik (en gelukkig zie ik ook de verwarring bij de andere deelnemers) mij concentreren op mijn ademhaling of mijn energie gebruiken om mijn been net wat verder te strekken. Nu verdoe ik die energie aan mijn innerlijke verwarring. Om mijn best te doen let ik teveel op wat anderen doen of wat de trainer zegt. Dat is echt mijn valkuil! En dus, ademhalen, voelen waar míjn midden zit en mijn eigen spoor volgen én in mijn eigen leiderschap stappen!
 
BegeLeiderschap
Het is avond, ik bezoek een workshop waarin mensen persoonlijke vragen en problemen in hun leven kunnen inbrengen en waar aan de hand van opstellingen meer inzicht en een beweging worden gebracht. Er zijn drie begeleiders en omdat ik bekend ben met het werk van opstellingen en het begeleiden ervan, ben ik natuurlijk ook benieuwd hoe ze dat gaan doen. Wie is hier de leider? Wie zorgt voor de begeleiding? Wanneer heeft wie het voor het zeggen? Want je begeleid de vragensteller naar een beeld of een beweging waar die persoon verder mee kan (en dat gaat altijd over de realiteit. En kan dus soms betekenen dat iemand een pijnlijk inzicht krijgt). Waar ik niet op hoopte en wel een beetje bang voor was, gebeurd. Het leiderschap is voor mijn gevoel verdeeld en daarmee niet doortastend genoeg. Zozeer dat tijdens de avond de deelnemers zich met elkaars opstelling gaan bemoeien. En dingen zeggen die niet helpend zijn óf nog erger óf die thuishoren bij de rol van de begeleider. Dus met drie begeleiders is hier op meerdere momenten niemand in zijn leiderschap gestapt. 
 
ProfessioneelLeiderSchap
Leiderschap over je eigen leven. Vrije, werkelijk vrije keuze in hetgeen jij wilt bereiken met je werk en in je privéleven. Dat is waar ik mensen in begeleid. En dat doe ik in individuele coaching en in de ondernemingsraden die ik begeleid. Hoe ik ervoor zorg dat er voor iedereen plek is. Dat alle deelnemers weten wat het doel van de training is. Dat mensen zich kunnen ontwikkelen en dat er een omgeving is waar respect, vertrouwen en gelijkwaardigheid de basis zijn. Het gaat over de kaders die ik zet aan het begin van een training. Over het brengen van structuur. Over het toevoegen van humor. Over het zorgen voor veiligheid en over ieders eigen verantwoordelijkheid tijdens de trainingsdagen. Vroeger noemde ik dat proceduregezeur. Niet een heel vriendelijke term. Nu weet ik dat ik ook daar mijn LeiderSchap mee neem.
 
EigenLeiderschap
Leiderschap begint wat mij betreft altijd eerst bij mijzelf (en dus voor jou bij jou zelf!). Zelf doe ik dat in stapjes. Zo’n periode waarin ik veel met dit thema bezig ben brengt mij het pijnlijke besef dat er nog genoeg ontwikkeld kan worden in mijn eigen leiderschap. En dat ik daarvoor steeds verbinding kan maken met mijn “en wat wil ik”? Verbinding met mijn kern, mijn hart. Alles wat ik zolang buitengesloten heb om te kunnen overleven. En naast dat ik mij realiseer dat ik nog genoeg te ontwikkelen heb op het gebied van mijn eigen leiderschap is er nóg een leerpunt. En dat is dat ik mijzelf vaker mag herinneren aan waar ik allemaal al wel mijn leiderschap in neem. Stap-voor-stap!
 
 
Wil jij ook weten hoe je meer innerlijk leiderschap kunt nemen op alle vlakken in je leven en in de ondernemingsraad? Bel mij dan op 06-15639900 of mail naar veelzijdig@live.com. Dan praten we verder over wat ik kan toevoegen aan jouw/jullie stappen.

Een ondernemingsraad in de van Nelle Fabriek

6/29/2018

 
Foto
We zitten met ongeveer 30 mensen in de zaal. Het is buiten warm, je kunt het geroezemoes van innovatie horen en hierbinnen werken we met systemen. We kijken naar leiderschap en teams. Het is een zaal in de van Nelle Fabriek, passend voor het werk wat we gaan doen deze twee dagen. En ook heel passend voor het werk dat ik met ondernemingsraden doe.
 
Ik voel mij nieuwsgierig, vind het ook wel spannend. Spannend omdat de weg naar deze tweedaagse wat anders liep dan ik meestal doe als ik een opleiding of workshop ga doen. Waar heb ik innerlijk het besluit genomen om deze opleidingsdagen te gaan doen? Het was meer een “wat leuk” en “oh, interessant” toen een vriendin-collega vroeg of ik meeging. En ook een, “ik kijk tegen die tijd wel”. 
Het werken met ondernemingsraden, teams uit een niet-hiërarchisch orgaan in de organisatie blijft mij boeien! Wat laat een OR-team zien? En wat zegt dat over henzelf en over de organisatie? Dat waren overwegingen om te gaan deze dagen. Én, inderdaad, ik had mijn “wat kom ik hier halen” niet helemaal helder!
 
SystemischLeiderschap
Nu ging ik dus naar deze workshop om meer te leren over leiderschap en had ik gewoon mijn eigen leiderschap niet op orde. Wel een beetje dom. Leiderschap gaat natuurlijk over heel veel dingen én het gaat ook over dat je weet waar je naartoe wilt, met de organisatie, met jezelf, met elkaar. Voor ondernemingsraden is het altijd interessant om te kijken hoe dit in elkaar zit. Want een OR heeft ook leiderschap nodig. Meestal doet het dagelijks bestuur dit, voorzitter en secretaris, samen. En dit is een niet-hiërarchische manier van managen. Dus hoe doet een DB dit? Is het dagelijks bestuur vooral ondersteunend of nemen zij juist het voortouw? En in hoeverre is dit een afspiegeling van hoe dat in de organisatie zelf gaat?
 
SystemischTeam
Hoe werkt het OR-team? Is er plek voor iedereen? En wat is dan de volgorde of de ordening in het team. Weten OR-leden van elkaar hoelang ze in de OR zitten? Is er uitwisseling binnen het team? Stroomt het?
Een van de interessantste vragen was hoe je bij het starten van een team ook kunt nadenken over het einde van het team. Ik ben er nog niet helemaal uit of en hoe dat zou werken bij OR-teams, want zij hebben vastgestelde zittingstermijnen, leden kunnen herkozen worden, zij geven advies over organisatiewijzigingen waarbij ze soms moeten beslissen dat hun eigen baan komt te vervallen. Bij uitstek gaat dit allemaal over het einde van het team. Maar hoe dat nou systemisch precies gaat, daar puzzel ik nog even op.
 
SystemischRondLeiden
Na afloop van de eerste dag mogen we mee op een rondleiding door de fabriek. En ik ben “flabbergasted”. Want hoezo passend bij het werk dat ik met OR-en doe? De fabriek is heel transparant met al het glas. Echt prachtig, vind ik! Tot ik hoor wat de reden was van al dat glas. Dat was zodat de leiding de medewerkers in de gaten kon houden. Zelfs in het toilet moest te zien zijn dat je als medewerker je handen waste. Want met alle sigaretten en koffie stond hygiëne voorop. De trappen waren gescheiden zodat mannen en vrouwen elkaar niet hoefden te ontmoeten en er geen relaties konden ontstaan. Sjonge, hoe zou het zijn geweest als er een OR was geweest die hierover had moeten beslissen! En hoe had ik een team in die tijd passend kunnen begeleiden om hierover te beslissen? Ik hou van dit werk!
 
SystemischErvaren
Het waren boeiende dagen. Mijn hart voor het systemisch werk, dat zo logisch en liefdevol aanvoelt, ging sneller kloppen. En zelfs zonder helder doel heb ik er weer inspiratie opgedaan en verbinding gemaakt met mijn liefde voor deze manier van werken. 
 
Wil jij ook weten hoe je systemisch werk in de OR kunt inzetten of ben je gewoon benieuwd naar jouw plek in de ondernemingsraad, bel op 06-15639900 of mail naar veelzijdig@live.com 

OR in de bus

5/22/2018

 
Foto
Een van mijn eerste stappen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling was de practitioner opleiding NLP. Neuro Linguïstisch Programmeren. Iets met taal en doelen stellen, als ik het heel kort door de bocht vertel aan anderen. Voor mij gaat het er vooral over hoe ik dingen aan mijzelf vertel. Dus welke taal gebruik ik vanbinnen? En, brengt mij dat waar ik wil zijn? Dus haal ik daarmee de doelen die ik mijzelf stel? Het heeft mij veel gebracht, want mijn taal was van binnen helemaal niet zo vriendelijk. En zonder alleen maar als positivo te praten ben ik inmiddels veel zorgvuldiger in wat ik tegen mijzelf zeg én ook tegen anderen. Bovendien stel ik mijzelf inmiddels veel haalbaardere doelen dan vroeger (toen was ik aan het einde van de dag nogal eens gefrustreerd omdat ik weer niet mijn doelen voor die dag had gehaald. Wat niet raar was als je realistisch keek naar die
doelen ;-).
 
Voor ondernemingsraden geldt gewoon hetzelfde! Welke doelen stellen jullie jezelf. Want je bent natuurlijk een taakgericht orgaan binnen de organisatie en ook van jullie wordt er resultaat verwacht. En wat zeggen jullie daarbij tegen jezelf, tegen elkaar en tegen de bestuurder en achterban? En hoezeer helpt de taal jullie bij het bereiken van de gestelde doelen?
  
In de bus
In NLP is een veelgebruikte one-linervraag of je "voor of achterin de bus" zit. Je kent het wel, een bus. Daar zit iemand aan het stuur. Die bepaalt waar de bus heen rijdt. En er zijn passagiers. Die laten zich vervoeren. En als ze in de juiste bus zijn gestapt dan brengt die hen (als het goed is) op de plaats van bestemming. Als je daar van een afstand naar kijkt dan zie je dat de bestuurder dus veel invloed heeft op de eindbestemming en het resultaat. En de passagiers komen passief aan op de plaats waar ze moeten zijn. De vraag of je voor- of achterin de bus zit gaat dus over of jij het stuur van jouw leven in handen hebt of dat je je passief laat vervoeren door het leven.
 
OR aan het stuur
Voor ondernemingsraden geldt natuurlijk hetzelfde. Nemen jullie het stuur van de OR-bus in handen of laten jullie de bestuurder (van de organisatie) of de achterban bepalen waar jullie heen rijden? Als jullie alsmaar roepen dat de bestuurder jullie niet serieus neemt, dan is de vraag wat jullie zelf doen om serieus genomen te worden. Hebben jullie de eigen doelstellingen helder of laten jullie de agenda alleen maar regeren door de onderwerpen van de bestuurder of de achterban? En hoe is jullie gedrag daarbij? Geef je richting aan hoe je het wilt (termijn, overleg, deadline, etc) of wacht je af tot de bestuurder zegt hoe het gaat verlopen? 
 
Bus-oefening
Lees onderstaande zinnen en bepaal of het voor- of achterin de bus is:
  • De bestuurder is altijd heel lang aan het woord tijdens de vergadering en daardoor is er te weinig tijd voor onze OR-punten
  • Doordat de OR-voorzitter altijd eerst zijn mening geeft tijdens het rondje durft niemand meer iets anders te zeggen
  • We hebben twintig minuten gereserveerd voor dit agendapunt tijdens de overlegvergadering
  • Doordat OR-leden met elkaar praten tijdens de vergadering kan ik mij niet concentreren
 
 
OR-Bus
Noteer eens drie lastige zaken voor de OR. Bespreek met elkaar de formulering van deze drie zaken. Is het voorin de bus of achterin de bus geformuleerd? En, kun je zo nodig de formulering aanpassen naar voorin de bus? En welk gedrag hoort daar dan bij?
 
Bus-Conclusie 
Zou het helpen in het bereiken van resultaat door de OR als je kijkt naar hoe je taal gebruikt en hoe je gedrag is? Mijn ervaring is dat het werkt. Én, experimenteer er gewoon mee! Als je nu niet tevreden bent over hoe zaken in het OR-werk lopen! Want, als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg! Dus als je iets anders wilt krijgen heb je wellicht iets anders te doen!
 
Willen jullie voorin de bus zitten? En kan je wel wat hulp gebruiken? Bel mij op 06-15639900 of mail naar veelzijdig@live.com

AVG en de ondernemingsraad

4/10/2018

 
Foto
Of ik een workshop over de AVG kan geven. Ja natuurlijk! De AVG, je hebt er waarschijnlijk al van gehoord. De Algemene Verordening Gegevensbescherming die op 25 mei 2018 ingaat. De Engelse term is trouwens General Data Protection Regulation (GDPR). Er worden webinars gegeven en er is al veel over geschreven. Als trainer met een juridische basis vind ik het altijd erg leuk om weer eens een juridisch uitstapje te kunnen maken. Het is de eerste OR die erom vraagt. En dat is tekenend voor dit onderwerp. Want heel veel organisaties zijn nog niet eens begonnen met de aanpassingen die de nieuwe verordening vraagt. Sterker nog, ook de overheid is best laat! Want hoewel de verordening straks gewoon ingaat op 25 mei (ja, er is natuurlijk door organisaties gevraagd om uitstel maar er was al een overgangsperiode en die loopt juist af op de 25e mei) is zelfs de uitvoeringswet (UAVG) pas op 13 maart door de Tweede kamer aangenomen. En hij moet nog door de Eerste kamer. Zal dat lukken voor 25 mei, als de AVG zelf ingaat?
 
Bomen en Bos
Het is ook precies zoals het mij in de voorbereiding gaat. Want halleluja wat een onderwerp. En doordat iedereen erover schrijft en vlogt is er een enorme berg aan informatie (en ja, ik doe daar nu dus ook aan mee ;-)). Is door de bomen het bos nog te zien? Jawel, maar het vergt wel om eerst door het bos de bomen te zien! 
 
Bos
De verordening wil o.a. de regels met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens (in Europa) harmoniseren.  Worden er in de organisatie persoonsgegevens verwerkt? Dan moet je rekening houden met nieuwe, strengere regels. En je moet aantonen dat je als organisatie in overeenstemming met de verordening handelt. En er moet een register bijgehouden worden van de verwerkingsactiviteiten.
 
Bomen
Ik heb een lijst gemaakt van de belangrijke begrippen die aan bod komen. Zodat je kort steeds even terug kunt kijken waar we het over hebben. En uitleg op maat, passend bij de organisatie. En ik heb natuurlijk ook het wiel niet zelf uitgevonden. Als je zelf aan de slag wilt is de site van de Autoriteit Persoonsgegevens een goeie plek. Er staat veel makkelijk bruikbare informatie en het legt steeds per stap uit waar het over gaat en wanneer de organisatie aan bepaalde eisen moet voldoen.

Organisatie
Kort en krachtige check. Hoe staat jullie organisatie ervoor met betrekking tot de AVG?
Ondernemingsraad, staat dit onderwerp al op de agenda van de OV?
- zo ja, mooi. Hoe staat de organisatie er nu voor?? Is er nog veel te doen?  Of was de organisatie al goed op orde voor de Wet bescherming Persoonsgegevens? Dan valt het nu wellicht mee.
- zo nee, dan is de eerste stap, bespreken met de bestuurder! En zorgen dat HR in beweging komt.
 
In beide gevallen wil je een statusupdate m.b.t hoever de organisatie is. Waar is men compliant en waar is er nog actie nodig? 
 
Ondernemingsraad
Én OR, daar blijft het niet bij! Hoe doen jullie het zelf intern? Welke persoonsgegevens van OR-leden leggen jullie vast en waarom? Daarnaast, welke gegevens verzamelen jullie van de achterban? 
En bespreek met elkaar wat jullie zien als jullie rol en plek bij dit onderwerp. Er zijn in ieder geval een aantal bepalingen in de Wet op de Ondernemingsraden die jullie bij de behandeling van dit onderwerp  kunnen helpen.
 
 
Dus er is werk aan de winkel! Wil je er meer over weten of wil je een check of jullie op het goede pad zitten? Bel mij op 06-15639900 of mail naar veelzijdig@live.com

OR en de Werkenergieanalyse®

3/5/2018

 
Foto
Duurzame Ondernemingsraad Inzetbaarheid
Er zit een OR-lid in mijn coachpraktijk. Hoe leuk is dat?! Bij haar organisatie staat duurzame inzetbaarheid hoog op de agenda en dit OR-lid houdt er erg van om zelf met initiatieven te komen. Ze heeft zich aangemeld voor de WEA (Werkenergieanalyse®). Een mooie concrete tool die heel makkelijk in kaart brengt hoe het zit met de energie- en stressbronnen van een werknemer. En waar je als werknemer wel en geen invloed op uit kunt oefenen. Hoe bevlogen je bent in je werk en hoe je werkenergiebalans op functieniveau is.
Behalve dat het invullen van de lijst al veel inzicht geeft (krijg ik terug van cliënten), heeft het gesprek naar aanleiding van de rapportage eigenlijk altijd een mooi effect voor de werknemer (en dus ook voor de organisatie en de werkgever). De ondernemingsraad heeft vanuit zijn taak en plek in de organisatie een bijdrage te leveren aan het beleid van de organisatie op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Dus wat een mooie combinatie, een OR-lid aan mijn coachtafel!
 
Duurzame Medewerker Inzetbaarheid
Als medewerkers eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen en weten waar en hoe ze invloed kunnen uitoefenen op aspecten in hun eigen functie & functioneren kunnen er grote veranderingen plaatsvinden.
Dus de teamleider die met haar collega’s en leidinggevende elke week een aantal uren achter elkaar vergaderden en wel tot 20 agendapunten af moesten handelen (wat nooit lukte) en niet zo goed begreep waarom ze op die dagen altijd zo energieloos was. Met de bespreking van de Werkenergieanalyse® was helder dat het met die manier van vergaderen te maken had. Na uitleg van het BOB-model snapte ze waar zij zelf invloed kon uitoefenen op het stukje efficiënt vergaderen. Ze koppelde later terug wat dat haar en de collega’s had opgeleverd. Kortere vergaderingen, veel efficiënter verloop van de vergadering, ook na de vergadering nog volop energie. Én, misschien wel het grootst geboekte resultaat. Dat actiepunten werden opgevolgd en dus niet steeds weer terugkwamen op de agenda!!
En let op, ook de WEA is géén wondertool. Soms kun je geen invloed uitoefenen en heb je te accepteren dat dat stuk van een stressbron blijft bestaan. Als je dat kunt accepteren kun je wellicht op een andere manier een keuze maken.
 
Duurzame Organisatie Inzetbaarheid
Omdat de werkende beroepsbevolking steeds verder krimpt en vergrijst, is het van belang dat werknemers zo lang mogelijk gezond en vitaal kunnen blijven werken. Door als organisatie te investeren in gezondheid, opleiding, ontwikkeling en arbeidsverhoudingen verhogen we de vitaliteit, bevlogenheid en betrokkenheid van medewerkers. De WEA kan ingezet worden bij outplacement, jobcrafting, verandertrajecten, loopbaanadvies, reïntegratie en talentontwikkeling.
 
Duurzaam Invloed uitoefenen
Als trainer van ondernemingsraden ben ik altijd bezig om mensen te laten zien, voelen, horen en begrijpen, waar en hoe ze hun invloed kunnen uitoefenen. Zo leuk dus ook om als coach te kunnen werken met een tool waarbij mensen zicht krijgen op hun eigen invloedmogelijkheden. Gewoon omdat ik echt vind dat ieder volwassen mens het beste kan gedijen met werk waar hij/zij voldoening uit kan halen.  En daarmee een bijdrage te kunnen geven aan hun eigen werkenergiebalans. Dubbel leuk als er een OR-lid die met de OR invloed uit kan oefenen op het duurzame inzetbaarheid-beleid zelf de Werkenergieanalyse® invult om vanuit daar een bijdrage te leveren aan de duurzame inzetbaarheid van collega’s in de organisatie
 
Wil jij weten hoe jij als medewerker duurzaam je werkenergiebalans kunt verbeteren? Bel mij op 06-15639900 of mail naar veelzijdig@live.com
 
Willen jullie met de OR een bijdrage leveren aan duurzaam inzetbare werknemers die hun werkenergiebalans op orde hebben? Bel mij op 06-15639900 of mail naar veelzijdig@live.com

<<Previous

    Auteur

    Hallo, Ik ben Angélique, ik ben nieuwsgierig naar veranderingen en sta graag stil bij de dingen die goed zijn en kloppen. Ik begeleid ondernemingsraden op een veelzijdige manier hun invloed te ontwikkelen. Ik heb in 2017 en 2018 elke maand een blog geschreven over het OR-werk. Nu schrijf ik nog steeds elke maand een blog over diverse onderwerpen die mij bezighouden. Klik daar voor hier.  

    Archieven

    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    May 2017
    April 2017

    Categorieën

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.