Veelzijdig Invloed Ontwikkelen
  • Veelzijdig
  • Blog
  • Contact

Stress en Burn Out

8/28/2017

 
Stress Burn out VeelzijdigOntwikkelen
Burn-out en werkstress voor OR-en
 
StressDenken
Hoe denk jij over stress? Is het ongezond en gevaarlijk voor je? Of is stress op zichzelf gewoon een reactie van je lichaam en ontstaat het ongezonde deel pas als het te lang duurt én je geen ontspanning neemt na het stressmoment. Je lichaam heeft een stress-systeem uit de tijd dat er tijgers op je pad liepen als je voor voedsel ging jagen.
Tegenwoordig komen we per dag meerdere tijgers tegen en hoewel er van levensgevaar meestal geen sprake meer is geeft je lijf dezelfde reactie. Het helpt je net even iets af te maken voor de deadline, het zorgt voor extra focus tijdens je examen (want ja, fight or flight!!). En dus niet persé slecht. Dat wij op een dag en elke dag voortdurend tijgers tegenkomen, dát is anders dan toen. Én dat wij geen ontspanning meer inbouwen na zulke inspanning, dat is ook anders. En nee, een filmpje kijken of Facebook-en voordat we het licht uitdoen om te gaan slapen, dat is géén ontspanning. Ook al denken we allemaal van wel.
 
Als OR-trainer en burn-out coach verbind ik graag beide vakgebieden om dit onderwerp nader toe te lichten voor ondernemingsraden.
 
StressDenken voor ondernemingsraden
Allereerst is een burn-out natuurlijk heel vervelend voor de persoon die het aangaat. Het is daarnaast ook een dure aangelegenheid. Een op de zeven werknemers heeft een burn-out en de jaarlijkse verzuimkosten gerelateerd aan een burn-out worden begroot op 1,8 miljard euro.
 
Ondernemingsraad, werk aan de winkel!!
Want hoe zit het ook al weer? De ondernemingsraad heeft als overkoepelende taak te zorgen voor een zo goed mogelijk functionerende organisatie in al haar doelstellingen. Een plek waar mensen goed en gezond kunnen werken.
Welke rechten en mogelijkheden zijn er daarbij voor de OR? In art 27 WOR heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht bij regelingen op het gebied van arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim en reïntegratie. Artikel 28 WOR geeft de OR een stimulerende of zorgtaak als het gaat om het naleven van voorschriften op het gebied van arbeidsomstandigheden gerelateerde zaken. En naast deze twee WOR-artikelen is er juridisch nog meer mogelijk.
Er zijn dus zowel proactieve mogelijkheden als toetsende manieren om aan de slag te gaan met dit onderwerp. Mijn tip zou zijn om als OR proactief te werken op het gebied van stress en burn-out op de werkvloer. Het gaat mensen niet in de koude kleren zitten als ze uitvallen met een burn-out. En als medewerkers eenmaal uitvallen kost dat de organisatie een boel geld. Belangrijk dus om preventief te werken.
Zet het onderwerp op de agenda, kijk en luister hoe het in de eigen organisatie is en ga met de bestuurder het gesprek aan.
 
StressHerkennen
Vaak wordt nog gezegd en gedacht dat burn-out tussen de oren zit. Dat het iets psychisch is. Dat het tussen je oren zit klopt trouwens wel! Als je gedurende lange tijd hard werkt en geen ontspanning en rust inbouwt dan verandert er in je lijf van alles. Er gebeurt daarmee daadwerkelijk iets in de stoffen en hormonen in je lijf en ook in je brein. Tussen je oren dus! Maar hoe herken je het nou op de werkvloer? Als iemand te lang en hard werkt zonder herstelmomenten ontstaat er een hersteltekort. Denk maar aan je bankrekening. Je mag best rood staan én op enig moment moet je het te kort weer aanvullen. Als je dat niet doet gaan ze bij de bank piepen. Zo gaat het dus ook met je lijf! Alleen negeren wij dat gepiep of soms (h)erkennen wij niet dat ons lijf piept!
 
Mensen met een hersteltekort hebben een afnemend werktempo, zijn gespannen, hebben altijd haast, zijn snel geïrriteerd, hebben slaapproblemen, kunnen zich niet goed concentreren en hebben geheugenproblemen. Ze nemen sneller impulsieve besluiten en gaan vaak nog harder werken zodat ze controle kunnen houden. Dit zijn trouwens slechts een aantal van de eerste kenmerken van hersteltekort. Herken je jezelf? Of iemand uit je omgeving??
 
Wat zien OR-leden op de werkvloer? Hebben mensen stress? Gaat het werk hen makkelijk af (ook dat kan trouwens tot stress leiden als het werk té gemakkelijk is, dat noemen we bore-out)? Hoe is het contact tussen medewerkers en leidinggevenden?  Hoe is het contact tussen medewerkers onderling? Kunnen mensen pauze nemen? Of werken ze alsmaar door en regelmatig over?
 
StressOplossen
Een eerste stap die ik met mijn cliënten doe nadat we weten hoe de mate van burn-out is, is starten met ademhalingsoefeningen. Ik werk graag zo laagdrempelig mogelijk en je ademhaling heb je altijd bij je.
 
Sluit je ogen, haal adem in het volgende ritme, vier tellen inademen (door je neus), zes tellen uitademen, acht tellen je adem stilhouden (dit vinden sommigen echt nog lastig, doe wat je kunt!!). Doe dit gedurende drie minuten. En minimaal drie keer per dag. Dit helpt je lijf met ontspannen. Een eerste stap op weg naar herstel!
 
Voor de ondernemingsraad is het ook goed om te kijken naar een aantal specifieke aandachtsgebieden. Wellicht interessant voor in het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Ervaren mensen steun bij collega’s? Is de relatie met de leidinggevende goed? Hebben medewerkers voldoende ontwikkelmogelijkheden? En zijn ze voldoende autonoom in hun werk? Er is aangetoond dat als deze factoren in orde zijn dat medewerkers dan meer aankunnen. Dat is geen vrijbrief om het hier maar bij te laten én wel een ander stuk dat OR-en mee kunnen nemen in hun proactieve onderzoek naar hoe er in de organisatie het beste om gegaan kan worden met stress en burn-out.
 
Er is echt nog héél véél meer te vertellen over stress, burn-out, over wat ondernemingsraden kunnen doen, over wat je zelf kunt doen en over hoe je lijf reageert. En dit is al een langere blog dan ik normaal schrijf. Heb je interesse dan kun je altijd contact met mij opnemen via veelzijdig@live.com of 06-15639900
 
Ben je een vrouw tussen de 45-60 jaar? Dan kan het zijn dat je met dezelfde symptomen als hierboven genoemd de diagnose burn-out krijgt. En dat dat niet terecht is omdat je gewoon in de overgang bent. Wil je daar meer over weten, bel mij dan 06-15639900 of mail veelzijdig@live.com

    Auteur

    Hallo, Ik ben Angélique, ik ben nieuwsgierig naar veranderingen en sta graag stil bij de dingen die goed zijn en kloppen. Ik begeleid ondernemingsraden op een veelzijdige manier hun invloed te ontwikkelen. Ik heb in 2017 en 2018 elke maand een blog geschreven over het OR-werk. Nu schrijf ik nog steeds elke maand een blog over diverse onderwerpen die mij bezighouden. Klik daar voor hier.  

    Archieven

    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    May 2017
    April 2017

    Categorieën

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.