Veelzijdig Invloed Ontwikkelen
  • Veelzijdig
  • Blog
  • Contact

Duurzame Inzetbaarheid Check

9/29/2017

 
VeelzijdigOntwikkelen Duurzame Inzetbaarheid
TaboeGedoe
 
TaboeCheck
We hebben het er gewoon niet over! Geen gezeur, geen gedoe. Wel een taboe. Want we doen er lacherig over, niet zeuren, niet aanstellen!! Gewoon doorwerken!! Deze blog gaat over een onderwerp waar ik het eigenlijk niet over mag hebben. Het is een onderwerp om je over te schamen. En toch is het een belangrijk onderwerp om te bespreken. Maar hoe doe je dat? Mensen worden boos, ze lachen beschaamd, ze zeggen dat het een niks-onderwerp is, ze willen er niet over praten!!
 
RealityCheck
Eerst maar even de cijfers op een rij. Van de 3,8 miljoen werkenden in deze groep zijn er 1,7 miljoen in de juiste fase. Twintig (20) % heeft “nergens” last van. Zestig (60) % heeft middelmatige last en moet hier en daar wel aanpassingen doen en de laatste twintig (20) % daarvan is het leven totaal ontregeld. Ongeveer 35 % van het ziekteverzuim in deze groep van 1,7 miljoen is gerelateerd aan dit taboe-volle onderwerp!
 
ORCheck
Wat kun je als ondernemingsraad bijdragen aan het verminderen, verbeteren en voorkomen van ziekteverzuim op dit gebied? Want zelfs al vind je het een stom onderwerp. In de realitycheck heb je net gezien hoeveel geld het de organisatie kost. En dat lijkt mij niet reëel en totaal onnodig! Want bewezen is dat als de doelgroep goed geïnformeerd is, dat dan het ziekteverzuim daalt. En als daarnaast rekening gehouden kan worden qua werktijden of op andere manieren flexibiliteit kan worden toegepast, dan is er nog meer daling mogelijk! Dus belangrijk om het onderwerp op de agenda te zetten. Dat kan op grond van het informatierecht (art. 23 WOR) (ziekteverzuimcijfers specifiek opvragen). Het initiatiefrecht gebruiken (art. 23 lid 3 WOR) door zelf met voorstellen te komen. Met de achterban te praten wat mogelijke wensen zijn op dit gebied. Zodat we beter weten wat kan helpen om het ziekteverzuim te verlagen. Door het stimuleringsrecht/de zorgtaak van de OR te gebruiken (art. 28 WOR). En door instemming (art. 27 WOR) te geven op regelingen m.b.t. het verminderen van het ziekteverzuim.  Genoeg mogelijkheden voor de ondernemingsraad om preventief en in het kader van duurzame inzetbaarheid dit onderwerp op de agenda te zetten dus!
 
Dubbele ORCheck
Voor alle duidelijkheid, het lijkt alsof het alleen één groep raakt. Ook daar schiet onze informatie te kort. Beide groepen kunnen geraakt worden. Want vergelijkbare klachten kunnen ook voorkomen bij de andere groep. En daar is het taboe zo mogelijk nog groter!! Want ook al weten we daar nog niet zoveel over, we weten dat ook mannen in de overgang gaan en daar klachten van kunnen ondervinden.
 
Wil je meer weten over het onderwerp, wil je verder praten en onderzoeken wat jullie ondernemingsraad kan betekenen op het gebied van preventie en verminderen van het ziekteverzuim bij vrouwen én mannen in de overgang en wat dat jullie organisatie kan opleveren? Mail mij op veelzijdig@live.com of bel op 06-15639900. 
 
 
En voor alle duidelijkheid, de cijfers nog even op een rij! 
  • Er zijn 8,5 miljoen vrouwen in Nederland (van 0 jaar - zoveel jaar als n vrouw kan leven).
  • In Nederland werken in totaal (in de leeftijd tussen 15 en 67) 3,8 miljoen vrouwen, daarvan is 1,7 miljoen ouder dan 45.
  • Onderzoek laat zien dat bijna 35% van het ziekteverzuim van deze 1,7 miljoen vrouwen boven de 45 overgangsgerelateerd is. 
  • Vrouwen boven de 45 wordt soms een burn-out toegeschreven én dan kan het zijn dat het “gewoon” overgangsklachten zijn. Veel van de symptomen tussen burn-out en de overgang komen overeen en (huis)artsen zijn nog niet altijd goed op de hoogte!
  • De overgang start bij de meeste vrouwen zo rond het 45e levensjaar.
  • 80% van deze vrouwen heeft last van overgangsklachten, zoals opvliegers, stemmingsklachten en slecht slapen (dit zijn de overgangsperikelen die bij veel mensen bekend zijn. Én er zijn heel veel meer verschillende soorten klachten die bij de vrouwelijke overgang horen).
  • Inmiddels weten we ook dat als vrouwen beter zijn voorgelicht en als het onderwerp bespreekbaar is dat dat veel verbetering brengt. 
  • Een op de drie vrouwen heeft zoveel last van de overgang dat het hun dagelijks leven en werk beïnvloedt. Zij zijn gebaat bij flexibiliteit van de werkomstandigheden (dus na een of meerdere nachten slecht slapen bv iets later mogen beginnen).

Deze cijfers zijn een combinatie van gegevens van het CBS over 2016 en uit onderzoek van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, oa Henk Oosterhuis, gynaecoloog, via Vuurvrouw.nu.

    Auteur

    Hallo, Ik ben Angélique, ik ben nieuwsgierig naar veranderingen en sta graag stil bij de dingen die goed zijn en kloppen. Ik begeleid ondernemingsraden op een veelzijdige manier hun invloed te ontwikkelen. Ik heb in 2017 en 2018 elke maand een blog geschreven over het OR-werk. Nu schrijf ik nog steeds elke maand een blog over diverse onderwerpen die mij bezighouden. Klik daar voor hier.  

    Archieven

    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    May 2017
    April 2017

    Categorieën

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.