Veelzijdig Invloed Ontwikkelen
  • Veelzijdig
  • Blog
  • Contact

OnderHandelen

12/31/2018

 
Foto
InspiratieOnderhandelen
Ik lees het boek “Laat je niet Gijzelen” geschreven door George Kohlrieser. En hoewel ik niet in dit soort gijzelingssituaties kom, is wat hij schrijft voor iedereen interessant. De vraag ‘waardoor laat jij je gijzelen?’ staat centraal. Wat doe jij wel of niet omdat je ergens bang voor bent? En hoe écht is die angst? Vaak laten we ons leiden door onze ideeën en angsten die zijn gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Het boek is zo inspirerend dat ik er wel heel veel over wil schrijven. En ik vind het vooral zo inspirerend omdat het voor mij op het snijvlak is tussen beide kanten van mijn werk! Het zakelijke werken met ondernemingsraden in organisaties waarbij we kijken naar doelen, concrete resultaten en meer. En het veel meer persoonlijke ontwikkelingsstuk waarbij het individu voorop staat (en het op de achtergrond net zo goed kan gaan om doelen en resultaten), de betekenis van emoties en het lijf hierin (check mijn website voor meer informatie). Nu haal ik er een paar highlights uit voor ondernemingsraden (of onderhandelingscommissies) die onderhandelen of overleggen.
 
Ik citeer hier eerst wat de auteur schrijft over onderhandelen: “Onderhandelen gaat over het vermogen om de dialoog aan te gaan die leidt tot de oplossing van het werkelijke issue in het conflict. De kunst van het nee-zeggen en tegelijkertijd in verbinding blijven totdat een overeenkomst is bereikt”.
 
Voorbereiden
Nog even los van de vraag of ondernemingsraden echt onderhandelen of dat het meer overleggen is door de positie in de organisatie die zij innemen, aspecten uit het onderhandelen inzetten in het overleg is heel helpend om je doel als OR te bereiken. Voor de OR start het uiteraard met weten wat hij zelf wil bereiken. En daarna om je te verplaatsen in de positie van de bestuurder. Wat is hetgeen de bestuurder waarschijnlijk wil bereiken? En hoe kunnen we samen als OR en bestuurder bereiken dat wij beide zoveel mogelijk onze doelen behalen.
 
OnderhandelStappen
Natuurlijk zijn er ook in dit boek de tien stappen (en tips) in het onderhandelingsproces (p. 220) (ze komen van Fisher en Ury en het Harvard Negotiation Project):
  1. Vorm een band
  2. Koppel de persoon los van het probleem
  3. Weet wat jouw belangen zijn, wat heb jij nodig
  4. Wat heeft de ander nodig en wat zijn zijn of haar belangen
  5. Gebruik de doelgerichte dialoog
  6. Creëer een doel en vind de gemeenschappelijke doelen
  7. Zoek naar mogelijkheden, doe voorstellen én doe concessies
  8. Onderhandel t.b.v. een wederzijds voordeel
  9. Bereik overeenstemming
  10. Beëindig de relatie óf zet haar op een positieve manier voort
 
Met ondernemingsraden die ik training geef zijn dit al stappen die we bespreken en voorbereiden! Hoewel, dat laatste stuk kan wellicht voortaan meer aandacht krijgen! Want natuurlijk zet je de relatie met de bestuurder voort!
 
Wat ik zo leuk vind aan dit boek is dat er zulke boeiende informatie in staat die in eerste instantie helemaal niet iets met onderhandelen te maken lijkt te hebben. Want wist jij al dat als je luistert dat dan je hartslag en je bloeddruk dalen. En dat als je praat, dat dan hartslag en bloeddruk stijgen? En dat als je snel praat dat je bloeddruk dan sneller stijgt dan wanneer je langzaam praat? Kan je er iets bij voorstellen hoe dat werkt als je aan het onderhandelen bent?
 
Verder heeft Kohlrieser het veel over de mind’s eye. Waar gaat jouw aandacht naar uit? Waar focus je op? Bij onderhandelen kun je denken aan het “winnen” van deze onderhandelingen. Dat is prima als je daarna niets meer met elkaar te maken hebt. Als je, zoals een ondernemingsraad en bestuurder “afhankelijk” van elkaar bent is het heel belangrijk om de relatie goed te houden. Dan is het behalen van een situatie waarin iedereen “wint” een beter idee (of eigenlijk de enige juiste optie). 
 
Kohlrieser haalt ook de hechtingscirkel aan. Hij noemt het de transitiecirkel. En het is een manier om te kijken hoe wij omgaan met hechting, verbinding, scheiding en rouw. Deze cirkel kan je toepassen op elke relatie die je aangaat. Hij werkt voor elk contact, elke verbinding die je legt met een ander. En het gaat erover dat als je verbinding maakt met een ander dat daar altijd op enig moment ook weer een einde aan komt. Hoe ga je dan om met dit verlies, hoe rouw je daarbij en hoe kun je het betekenis geven. Vragen die natuurlijk op persoonlijk gebied heel belangrijk zijn. En in een ondernemingsraad, hoe gaan de afzonderlijke leden met deze thema’s om? Dat zijn geen vragen die snel aan bod komen in een OR-training. En wel belangrijk als het gaat om de vraag of én hoe jij je laat gijzelen. 
 
Hij geeft het voorbeeld van een puppy, iedereen in het gezin hecht zich aan het schattige beestje, het hondje groeit en wordt echt lid van het gezin, er ontstaat verbinding. Als de hond sterft is er sprake van scheiding. En om zich opnieuw te kunnen verbinden moeten de gezinsleden eerst door de rouw heen. Als je na het overlijden van de hond zegt dat je nooit meer baas van een nieuwe puppy wilt zijn, kan het zijn dat je het verlies niet goed hebt verwerkt. Als je je (door iets/iemand/jezelf) laat gijzelen heeft het te maken met een vorm van onverwerkte rouw. Interessant spul dit! En er is meer (waar ik het nu niet over ga hebben), leiderschap, secure base. Lezen dit boek ;-)
 
Tip voor de ondernemingsraad: neem een extra stap op in de voorbereidingen van het onderhandelen tussen bestuurder en OR. Waar laat jij/laten jullie je als OR-lid gijzelen als het gaat om deze onderhandelingen? Zet je/zetten jullie jezelf ergens vast? Waar kun je/kunnen jullie vrijer zijn, zodat zowel OR als bestuurder zoveel mogelijk hun belangen kunnen behalen? 
 
Ik wens je een mooi onderhandelingsresultaat!
 
Heb je nog vragen? Bel dan op 06-15639900 of mail naar veelzijdig@live.com.
 
Het boek, Laat je niet Gijzelen, George Kohlrieser
https://www.bol.com/nl/f/laat-je-niet-gijzelen/9200000064001580/

    Auteur

    Hallo, Ik ben Angélique, ik ben nieuwsgierig naar veranderingen en sta graag stil bij de dingen die goed zijn en kloppen. Ik begeleid ondernemingsraden op een veelzijdige manier hun invloed te ontwikkelen. Ik heb in 2017 en 2018 elke maand een blog geschreven over het OR-werk. Nu schrijf ik nog steeds elke maand een blog over diverse onderwerpen die mij bezighouden. Klik daar voor hier.  

    Archieven

    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    May 2017
    April 2017

    Categorieën

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.